Selecteer een pagina

16 September 2020, 15:00 – 16:30 uur, online

Op 16 september 2020 is het tweede #SDGCafé uit het digitale drieluik met als basisthema: de Coronacrisis en de SDG’s. Dit keer is de focus op ongelijkheid en mensenrechten. De Coronacrisis lijkt de ongelijkheid in de wereld te vergroten. Wat gebeurt er en wat kunnen we doen tegen ongelijkheid, onderdrukking en uitsluiting in tijden van Corona?

De Coronacrisis raakt ons allemaal, maar niet iedereen in dezelfde mate en op dezelfde manier. Onderzoek heeft al uitgewezen dat minderheidsgroepen een groter risico hebben om ziek te worden en te overlijden aan het virus. Ook de gevolgen van de crisis zijn niet voor iedereen hetzelfde. UNICEF, die ook een inleiding geven tijdens het café, laat met het project ‘Coping with COVID-19’ zien hoe met name jonge vrouwen op het gebied van onderwijs, veiligheid, kansengelijkheid en zorg uitsluiting en onderdrukking ervaren.

In het SDG Café gaan we dieper in op de vraag: Hoe kunnen we zorgen voor minder ongelijkheid (SDG 10) en gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen (SDG 5) tijdens en na de Coronacrisis? Hoe zorgen we ervoor dat bijvoorbeeld onderwijs en gezondheidszorg toegankelijk blijven voor iedereen? Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat jongeren, vrouwen en anderen hun verworvenheden en toekomst niet kwijtraken door Corona?

Zoals altijd doen we dit samen met #SDGCafé-bezoekers, start-ups, SDG-werkers en bedrijven, nationaal en internationaal. Ben je zelf actief op het gebied van het bestrijden van ongelijkheid of mensenrechten, meld je dan aan voor een pitch.


Aanmelden

Programma:

1. Welkom en kennismaken

2. Introductie van het thema
Jos Walenkamp, voormalig lector HHS
Lees de introductie op de Coronacrisis en de SDG’s.

3. Kinderen zijn de onzichtbare slachtoffers van de coronacrisis
Sabine de Jong, UNICEF
Lees meer over het werk dat UNICEF wereldwijd doet rondom COVID-19 en een recente studie naar de impact van de crisis op jongeren in Nederland.

4. Justice in a pandemic
Sam Muller, The Hague Institute for Innovation of Law
Het HiiL deed recent onderzoek naar de impact van de Coronacrisis op rechtvaardigheid. Lees ook de Justice in a pandemic briefings.

5. Pitches van #SDGCafé-bezoekers
Met onder andere Claudia Koole over een nieuw kinderboek, Dik Bol over het project De Ontmaskerde Macht, en anderen.

Ook pitchen rondom het thema ongelijkheid en mensenrechten? Meld je hiervoor aan met een email aan Thea.Fierens@gmail.com. Een pitch duurt maximaal 5 minuten en eindigt vaak met een vraag: wat heb je nodig van de cafébezoekers om verder te gaan met je plan of idee?

6. Dialoog
Alle cafébezoekers
Live en centraal en onderling via de chatfunctie gaan we met elkaar in gesprek over de thema’s van het café.

7. Conclusies en adviezen
Aan onszelf, aan Ministerie van Buitenlandse Zaken, Sandra Pellegrom, MKB etc.

8. Opmaat naar het derde en laatste luik van de digitale serie
De toekomst: Mensenrechten centraal.

Tot slot, geen live biertje maar wel even samen nazoemen.

Toegang is gratis, aanmelden verplicht. Gezien de populariteit van de SDG Cafés raden we u aan zich op tijd aan te melden.


Aanmelden

Het aanmelden verloopt via Eventbrite. Je ontvangt nadere informatie over hoe je het digitale café kunt bereiken via het emailadres dat je opgeeft tijdens het aanmeldproces.

Aanmelden voor het geven van een pitch kan met een email aan Thea.Fierens@Gmail.com.

Nodig je netwerk uit voor het #SDGCafé