Selecteer een pagina

#SDGCafé is een onafhankelijk en informeel netwerk van personen die zich inzetten voor de Sustainable Development Goals, de duurzame ontwikkelingsdoelen. Het oogmerk is bij te dragen aan het behalen van die SDG’s door het verbinden van organisaties die eractief mee aan de slag willen. In onze cafés delen we kennis en bouwen we aan een netwerk. Het #SDGCafé is een werkplaats, het entameert onderzoek, zet aan tot samenwerking en agendeert. Kortom, een bottom-up beweging voor de werelddoelen.

Het #SDGCafé is ontstaan in 2016 naar aanleiding van een tweetal bijeenkomsten die door het Ministerie van Buitenlandse Zaken georganiseerd werden om de duurzame ontwikkelingsdoelen te introduceren. De brede introductie zorgde voor een eveneens breed en divers publiek, die vanuit allerlei hoeken en gaten van de samenleving de SDG’s tot hun agenda wilden maken.

Die veelzijdigheid smaakte naar meer en een aantal deelnemers nam ter plekke het initiatief om brede ontmoetingen voort te zetten. Een kerngroep werd gevormd en een eerste bijeenkomst georganiseerd.

We maken gebruik  van de gastvrijheid van organisaties om ontmoetingen te faciliteren. #SDGCafé heeft geen eigen middelen. Alles wordt in samenwerking met geïnteresseerde partners georganiseerd.

Geïnspireerd door initiatieven in andere landen en al doende lerend, is zo het #SDGCafé ontstaan. De naam drukt het informele karakter uit: agenderen wat aandacht verdient, wetenschap en praktijk samen brengen, mensen samenbrengen die elkaar anders niet tegenkomen, daar zijn waar energie en lef is. Nomadisch organiseren. 

Een greep uit het netwerk

Wat kun je verwachten?

Tijdens ieder café staat een thema centraal. Daarbij kiezen we een organisatie uit als mede organisator. Vervolgens nodigen we verschillende experts en inleiders uit die met elkaar en de deelnemers in gesprek gaan. Ook deelnemers kunnen hun organisatie of ideeën pitchen. Er is veel ruimte  voor het uitwisselen van kennis en ervaringen. En: het is een echt café. Een vast onderdeel is dan ook tijd en ruimte om samen iets te drinken, zodat er ook zaken kunnen worden gedaan. Je gaat naar het café om daarna een “date” te hebben. 

De diversiteit onder de bezoekers is groot. Samen delen we nieuwe inzichten, onderzoeken en innovaties. Ieder café eindigt met het samen formuleren van enkele adviezen, onafhankelijk en onderbouwd. Adviezen aan onszelf en adviezen aan instellingen zoals het Ministerie van Buitenlandse Zaken, MKB-Nederland en bedrijven. Maar ieder café levert ook een aantal nieuwe partnerschappen op, het prettige gevolg van een divers publiek. 

De verantwoordelijkheid om het #SDGCafé tot een succes te maken ligt bij alle deelnemers. Neem gerust collega’s, nieuwe inzichten of baanbrekende ideeën mee naar het café. Iedereen is welkom.

Sfeerimpressie

De organisatie

Het #SDGCafé wordt georganiseerd door een kerngroep van vrijwilligers, gecoördineerd door Thea Fierens. Om die kerngroep heen zijn er netwerk cirkels. Het is een onafhankelijke organisatie, zonder subsidie, geregel en bureaucratie. Het #SDGCafé is eigenzinnig en nomadisch: het maakt gebruik van de inzet van deelnemers die het café gastvrijheid verlenen, zorgen voor ruimte, faciliteiten en een drankje.

De kerngroep leden hebben allen een goed netwerk dat ze inzetten om het #SDGCafé te organiseren en tot een succes te maken. De gastorganisatie haalt waarde uit de relevantie van het thema, de bezoekers die komen, de dynamiek die het café kan brengen en de eigen profilering.

Naast het organiseren van eigen cafés, zijn we ook beschikbaar voor lezingen, panels, bijdragen aan events, acties en congressen.

Op dit moment bestaat de kerngroep uit:

  • Thea Fierens (coördinator), Stichting Vluchteling en o.a. voormalig directie Verenigde Naties, Hoogheemraad en Tweede Kamerlid. 
  • Jos Walenkamp, Emeritus lector / fellow aan De Haagse Hogeschool; PUM Program Developer
  • Lieneke Hoeksma, Statistisch onderzoeker SDG’s en brede welvaart, vm Centraal Bureau voor de Statistiek
  • Anita Ramharakh, senior adviseur communicatie NIMD 
  • Abdulwadud Bayo, Student  Islamic University Uganda, Informatie technologie 
  • Mateo Holtus, Student Wageningen University, communicatie en gezondheid
  • Benjamin Loman, Student Erasmus Universiteit, media en journalistiek, Vice Versa